Ukraine
25/03/2022

Toewijding van Rusland en Oekraïne aan Maria

Vrijdag, 25 maart, zal paus Franciscus tijdens een boeteviering in de Sint-Pietersbasiliek in Rome Rusland en Oekraïne toewijden aan het Onbevlekt Hart van Maria.

Overal ter wereld zal hiervoor gebeden worden. In ons land gaat kardinaal Jozef De Kesel een eucharistieviering voor in de basiliek van Koekelberg. Tijdens deze viering voor vrede in Oekraïne die begint om 19 uur zal ook worden herdacht dat in de basiliek sinds 10 jaar onafgebroken Christus in het Heilig Sacrament wordt aanbeden.

10/03/2022

Diep als een afgrond is het hart van de mens

Gedachten van een Oekraïense gelovige

Door Nadiyka Gerbish

De Psalmen zijn mijn favoriete Bijbelboek – altijd al geweest ook. Bijna elk vers is onderstreept – behalve de verzen die vijanden vervloeken. Want om eerlijk te zijn: hoe zou iemand ooit zoiets Oudtestamentisch en onmenselijks kunnen onderstrepen, ook al staat het in de Bijbel? Deze gedachte leek me logisch, vóór de oorlog. Maar dat is ze eigenlijk niet langer.

flyer
22/02/2022

Programma Vasten 2022

Op aswoensdag 2 maart beginnen we aan de vasten: de 40-daagse voorbereiding op het Paasfeest.
Voor de christenen is dat ook in deze tijd nog een belangrijke tijd met uitdagingen, mogelijkheden en kansen om ons geestelijk leven te verschijnen.

In het weekend 26-27 februari wordt de vastenbrief van onze bisschop voorgelezen in alle weekendvieringen en zal er achteraan in onze kerken een folder liggen met alle geplande activiteiten. Iedereen kan zo'n folder meenemen en ook helpen verspreiden.

Voor de Goede Week, van Palmzondag tot Pasen, wordt later een aparte folder ter beschikking gesteld.  

christelijke meditatie
28/01/2022

Groep voor christelijke meditatie in Hasselt

In deze hectische en boeiende tijden groeit het verlangen naar eenvoud en sereniteit. Er bestaat een weg om dit vorm te geven: christelijke meditatie. Je maakt contact met je eigen geest en komt uit bij de Bron van het Zijn. Het is een praktische weg van Stilte beleven, voorbij alle gedachten. Daardoor ga je liefdevoller om met jezelf en met anderen.

Het belangrijkste doel in de christelijke meditatie is Gods mysterieuze stille aanwezigheid in ons te laten geworden, meer en meer, tot niet alleen een werkelijkheid, maar dé werkelijkheid de waarde, doel en vorm geeft aan alles wat we doen en alles wat we zijn. (John Main)

Ukraine
26/01/2022

Paus roept op tot gebed voor de vrede

“Ik doe een hartelijke oproep aan alle mensen van goede wil om tot de Almachtige God te bidden dat alle politieke acties en initiatieven in dienst mogen staan van menselijke broederschap en niet van partijbelangen”, aldus de paus. Hij voegde eraan toe dat wie zijn eigen doelen nastreeft ten nadele van anderen, verachting toont voor zijn eigen roeping als mens, “want wij zijn allen geschapen als broeders en zusters.”

bisschoppen
04/12/2021

Vanaf 4 december 2021 mondmaskerplicht verplicht vanaf 6 jaar

Vanaf zaterdag 4 december '21 is het mondkapje verplicht voor alle kerkgangers vanaf 6 jaar; er zijn geen extra beperkende maatregelen uitgevaardigd.

Het Koninklijke Besluit dat op zaterdag 4 december 2021 werd gepubliceerd en diezelfde dag om 11 uur van kracht wordt, verplicht alle kerkgangers vanaf de leeftijd van 6 jaar tot het dragen van een mondmasker (de hele duur van de eredienst) . 

vormsel
03/12/2021

AFGELAST - Samenkomst voor vormelingen

De geplande ingroeiviering en de catechese-samenkomst voor vormelingen van zondag 5 december te 09.30 u. werd afgelast of uitgesteld naar een latere datum. 

In de gegeven omstandigheden is het voor de catechisten haast onmogelijk geworden om dit in veilige omstandigheden te laten doorgaan. 

Deze samenkomst zal hopelijk op een later tijdstip kunnen ingehaald worden !

Dank voor uw begrip en bereidheid tot aanpassing !

Woensdagavond
30/11/2021

Laatavondgebed op woensdagen in de advent

Een hartelijke uitnodiging om bewust te kiezen

- voor een avond zonder vergadering of TV

- voor een stille avond met half uurtje van gebed, zang en meditatie

- voor een stille ontmoeting als voorbereiding op het kerstfeest !

Voor wie iets meer wil !!!

Bisschoppen
30/10/2021

Nieuwe Corona-maatregelen

Vanaf vrijdag 29 oktober 2021 geldt opnieuw een veralgemeende mondmaskerplicht voor de erediensten.

Vanaf vrijdag 29 oktober 2021 is het dragen van een mondmasker opnieuw verplicht in alle erediensten in het hele land.

Vormsel-2022
07/10/2021

Informatie over vormsel en Kalender Vormselvoorbereiding 2022

Ongeveer 60 families hebben zich aangemeld om deel te nemen aan de voorbereiding en de viering van het vormsel in 2022.

Omwille van de onzekerheid en de veiligheidsvoorschriften i.v.m. Corona hebben wij tot nu toe nog geen planning en geen kalender kunnen bekendmaken.

Zopas hebben de catechisten samengezeten en hebben ze het volgende beslist:

Caritas
17/07/2021

Steun slachtoffers watersnood via Caritas Vlaanderen

Caritas Vlaanderen lanceert een dringende oproep voor financiële steun waarmee de slachtoffers van de watersnood geholpen zullen worden.

Het ongeziene noodweer van de afgelopen dagen heeft voor heel wat wateroverlast en ravage gezorgd in Luik, Limburg en Vlaams-Brabant. Het water begint te zakken, maar de ellende is daarmee nog niet voorbij. Jammer genoeg dreigt de watersnoodramp ook een bittere nasmaak te krijgen voor vooral de meest kwetsbaren in onze samenleving. Het zijn net zij die vaak ook niet verzekerd zijn.

waterellend
17/07/2021

De bisschop van Hasselt roept op tot solidariteit


De onmacht van mensen die “hebben en houden” verliezen door de overstromingen van deze dagen, is hartverscheurend. Ze doet ons meteen ook denken aan zoveel leed van mensen wereldwijd.
Deze gebeurtenissen tonen ons hoe klein we zijn tegenover de natuurelementen maar evenzeer maken ze ons tot getuige van medeleven en solidariteit.
We bewonderen de inzet van families en buren, van hulpdiensten en van verantwoordelijken op alle niveaus.

OLV-Ten Hemelopneming
01/07/2021

Vieringen weekend 14-15 augustus 2021

Dit jaar valt de hoogdag van 15 augustus (OLV-Ten Hemelopneming) op een zondag valt en daarom houden we voor de vieringen gewoon het weekend-ritme aan...

Zie hieronder de voorziene vieringen in onze Pastorale Eenheid:

RPE
25/06/2021

Samenkomst Raad van de Pastorale Eenheid

Op maandag 28 juni hadden we in de parochiezaal van Martenslinde een laatste afsluitende samenkomst van dit bijzonder werkjaar. Bedoeling was om elkaar nog eens te ontmoeten, wat ervaringen uit te wisselen en informatie te geven voor de komende maanden. 

- voor enkele sfeerbeelden: zie hieronder in de fotogallerie

- voor de dagorde van die samenkomst: klik hier 

×