Op woensdag 20 november 2024 wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor het lot van miljoenen vervolgde, onderdrukte en bedreigde gelovigen in de hele wereld. Op deze dag worden honderden beroemde kathedralen, kerken, kloosters, monumenten en openbare gebouwen in bloedrood verlicht en wordt er in nog veel meer kerken een gebedswake gehouden om aandacht te vragen voor vrijheid van godsdienst en christenvervolging, om martelaren te gedenken, in het verleden maar ook vandaag en om te bidden voor allen die vervolgd worden omwille van hun geloof. Dit jaar organiseren wij in de basiliek O.L.‑Vrouw Geboorte te Tongeren een dekenale gebedswake op woensdag 20 november om 18.00 uur om te bidden voor godsdienstvrijheid en voor de slachtoffers van christenvervolging.
De #RedWeek vindt zijn oorsprong in Brazilië in 2015, toen het lokale kantoor van Kerk in Nood het Christus de Verlosser-beeld in het rood liet verlichten om de vervolging van christenen in Irak te markeren. In april 2016, geïnspireerd door dit idee, verlichtte Kerk in Nood Italië de Trevi-fontein. Kerk in Nood UK ging verder op dit idee en creëerde #RedWednesday, om alle vervolgde christenen te herdenken. Met name in het Verenigd Koninkrijk is het initiatief niet alleen omarmd door verschillende christelijke confessies, maar ook door andere religies, als blijk van solidariteit.
Licht in de duisternis
Het stilzwijgen van de internationale gemeenschap over de vervolging van christenen draagt bij aan deze cultuur van straffeloosheid, met name voor regimes die als strategisch belangrijk voor het Westen worden beschouwd, zoals China en India. Zij worden niet onderworpen aan internationale sancties of andere gevolgen voor hun schendingen van de godsdienstvrijheid. Hetzelfde geldt voor landen als Nigeria en Pakistan. De vervolging van gelovigen neemt wereldwijd toe. Uit onderzoek van Kerk in Nood (2023) blijkt dat liefst 61 van de 196 landen wereldwijd (31%) aanzienlijke schendingen kennen. In 47 landen verslechterde de situatie sinds de publicatie van het vorige rapport (2020). En slechts negen landen kenden verbetering. Ook viel op dat de straffeloosheid over de hele wereld is toegenomen. In 36 landen (18%) worden aanvallers zelden of nooit vervolgd voor hun misdaden. Christelijke minderheden zijn relatief vaak slachtoffer. Staten, jihadistische groepen en religieuze nationalisten hebben het in diverse landen op hen gemunt.
Kerk in Nood roept mensen op om te bidden, om hun stem te laten horen en om concrete steun te bieden aan wie lijden vanwege hun geloof. Meer informatie over #RedWednesday en #RedWeek vindt u op de website https://www.kerkinnood.be/red-week/.